2015.

Pobjednici kviza Dragi naš Pazin 2015.

Pobjednici kviza Dragi naš Pazin 2015. s mentoricom Barbarom Širol

Povodom Dana Grada Pazina u srijedu 3.6. s početkom u 9.00 na Trgu Slobode održan je kviz “Dragi naš Pazin”. Kviz „Dragi naš Pazin“ novi je projekt namijenjen djeci i mladima koji se sastoji od tri istovremena programa: natjecanja u poznavanju kulturno-umjetničke baštine, prirodnih znamenitosti i povijesti Pazina; kreativne likovne radionice; edukativne šetnje gradom za najmlađe. Projekt je imao za cilj popularizaciju kulturno-povijesne baštine i prirodnih znamenitost grada Pazina. Sastojao se od kulturno-umjetničkog, edukativnog, zabavnog i natjecateljskog dijela. Projekt je bio javan i namijenjen širem krugu ljudi, ponajprije djeci predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Sudionici su bili odjeveni u bijele majice s logotipom kviza. Projekt su realizirali članovi KDPDI-ja: Sandra Sloković, Daniel Bogešić, Kristina Varda, Orijana Paus, Rita Ujčić, Jasmina Jelenić, Eva Bulić i vanjski suradnici udruge Barbara Širol, Mila Anzul te skupine učenika iz svih pazinskih škola u čijoj će pratnji biti i nastavnici.

U provedbu Projekta uključene su sljedeće partnerske organizacije: Pazinski kolegij – klasična gimnazija, Gimnazija i srednja škola Jurja Dobrile, OŠ Vladimira Nazora, Dječji vrtić „Olga Ban“, Državni arhiv u Pazinu, Franjevački samostan, Župa Sv. Nikole Pazin, Etnološki muzej Istre, Muzej Grada Pazina, a očekujemo i podršku Grada Pazina. Svi sudionici su volontirali. Tehničku i materijalnu podršku osigurao je Pazinski kolegij – klasična gimnazija (ravnatelj Alejandro Castillo).

Najprije je u 9.00 održan kraći uvodni kulturno-umjetnički program kojeg su uljepšali učenici svih pazinskih škola. Zatim je na natjecanju u poznavanju kulturne baštine Pazina sudjelovalo 9 parova učenika, po tri iz svake pazinske škole: Osnovne škole Vladimira Nazora, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Pazinskog kolegija – klasične gimnazije. Natjecatelji su u paru trebali rješavati zadatke na znamenitim lokacijama u gradu. Istovremeno je trajala edukativno (nagradna) šetnja gradom za djecu predškolske dobi. U likovnoj radionici skupina učenika iz Pazinskog kolegija – klasične gimnazije izrađivali su maketu kule u grbu Grada Pazina.

Detaljni opis programa:

1.)          9.00 – 10.00 na Trgu Slobode uvodni kulturno-umjetnički program

2.)          10.00 – 10.20 marenda za sudionike uvodnog programa i natjecatelje

3.)          10.20 – 11.20 terenski edukativni program za djecu predškolske dobi

4.)          10.20 – 11.20 terensko natjecanje za učenike OŠ i SŠ

5.)       11.20 – 13.00 ispravljanje testova i neslužbeni rezultati

6.)          13.00 objava rezultata, dodjela priznanja i nagrada

 

Ad1) Program je započeo uvodnim govorom organizatora (Sandra Sloković i Daniel Bogešić) i pozdravnim predstavnice Grada Pazina (Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti; uz nazočnost Antona Finderlea, višeg stručnog suradnika za odgoj i obrazovanje). Programu su naozočili i ravnatelji pazinskih škola.

Uslijedio je polusatni kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali učenici iz Pazinskog kolegija – klasične gimnazije (5 članova vokalno-instrumentalnog sastava na čelu s Markom Mirosavom), Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile (7 članova dramske skupine i voditeljica prof. Amneris Ružić) i OŠ Vladimira Nazora (vokalni nastup Nine Fakin).

Istovremeno je započela i kreativna likovna radionica koju je sa skupinom srednjoškolskih učenika (12) vodila prof. Eva Bulić. Rezultat rada bila je trodimenzionalne instalacije – kula u grbu Grada Pazina od stiropora (1 x 1 x 3 metra). Istovremeno su uz pomoć učenika i vrtićke djece koja su posjećivala Trg oslikavali asfalt oko kule kredama u boji.

 

Ad2) Marendu za sudionike uvodnog programa i natjecatelje osigurao je organizator projekta, a tako i okrjepu i zakusku za djecu predškolske iz vrtića „Olga Ban“.

 

Ad3) U Parku istarskih velikana troje učenika iz Pazinskog kolegija – klasične gimnazije uz stručnu podršku prof. Sandre Sloković, odgojiteljice Rite Ujčić, socijalne pedagoginje Jasmine Jelinić, započeli su pripovijedati svoje originalne priče o povijesti grada i njegovim znamenitostima, na način prilagođen djeci predškolske dobi iz vrtića Olga Ban (20). Zatim su nastavili interaktivnu priču s djecom na slijedećim lokacijama: zvonik i župna crkva, Franjevački samostan, Državni arhiv, Kaštel i Jama. Po završetku obilaska uslijedila su pitanja i dodjela nagrada, a zatim okrjepa i zakuska. Djeca su se kratko pridružila kreativnoj umjetničkoj radionici oslikavajući kredama Trg, a zatim otišla na ručak u vrtić. Radionica s djecom predškolske dobi realizirana je sukladno dogovoru s ravnateljicom vrtića Olga Ban prof. Vesnom Rusijan – Ljuštinom.

 

Ad4) Na natjecanju učenika pazinskih škola u prepoznavanju kulturno-povijesne baštine i prirodnih znamenitosti grada Pazina sudjelovalo je 6 učenika iz OŠ V. Nazora (mentorica Mila Anzur), 6 učenika iz GSŠ J. Dobrile (mentorica Barbara Širol) i 6 učenika iz Pazinskog kolegija (mentorica Sandra Sloković). Učenici su rješavali terenske zadatke u paru. Zadatke su rješavali na slijedećim lokacijama: Trg Slobode, zvonik, župna crkva sv. Nikole, Franjevački samostan i crkva, Državni arhiv u Pazinu, Kaštel, Jama, Park narodnih velikana. Bilo je potrebno pronaći i prepisati određene detalje i natpise na spomenicima, crkvama, crkvenom interijeru i inventaru, ili na eksponatima u muzejima i državnom arhivu, ulicama. Osim ispravno riješenih zadataka, dodatno se vrednovala i brzina rada natjecateljskih parova (redoslijed dolaska na cilj). Natjecatelji su se pripremali za natjecanje na temelju skripte kuju su pripremili i prethodno podijelili organizatori.

 

Ad5) Po završetku natjecanja prosudbeno povjerenstvo M.Anzul, B.Širol, S.Sloković, D.Bogešić ispravljali su testove i privremene rezultate. Svi natjecatelji imali su uvid u testove. Nakon toga objavljeni su službeni rezultati, pripremljene diplome i nagrade.

Ad6) Svi sudionici dobili su pohvalnice i knjige (Istarske Danice). Svi suorganizatori i pokrovitelji zahvalnice (Grad Pazin, IKD J.Turčinović doo, AUTOMOTUS doo, Pučko otvoreno učilište…

Natjecatelji koji su osvojili prvo, drugo i treće mjesto dobili su diplome i nagrade (memorijski stick koji je donirao AUTOMOTUS doo i knjige koje je doniralo Pučko otvoreno učilište).

Prvo mjesto osvojili su Nikola Lukež i Filip Macuka, drugo mjesto Albert Androšić i Luka Švić, treće mjesto Roman Kalčić i Rafael Družetić (svi su polaznici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin).

Nagrade im je uručio gradonačelnik Pazina Renato Krulčić.

Nakon toga su organizatori Sandra Sloković i Daniel Bogešić još jednom zahvalili svima koji su sudjelovali u projektu i najavili novi Kviz Dragi naš Pazin za 2016. Program je završio u 13.30.

 

FOTOGALERIJA

Comments are closed.