Pravilnik

 1. Sedmi istarski zavičajni kviz Krasna Zemljo – Settimo Quiz Regionale Istriano Meraviglioso Paese održat će se početkom listopada 2017. godine u Buzetu. Cilj kviza je popularizacija zavičajne povijesti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, edukacija mladih o potrebi njenog očuvanja, kao i promicanje zavičajnog identiteta. Tema natjecanja bit će opći pregled povijesti Istre i povijest Buzeta, te njegova kulturno-povijesna baština.
 2. Provjera znanja se sastoji od teorijskih pitanja o povijesti Istre i Buzeta te praktičnih zadataka vezanih za prepoznavanje kulturne baštine koji se rješavaju na terenu po starogradskoj jezgri. Radni listići za osnovnu školu sadržavat će 15 pitanja o povijesti Istre, 15 pitanja o povijesti Buzeta i 20 terenskih zadataka. Radni listići za srednju školu sadržavat će 20 pitanja o povijesti Istre, 20 pitanja o povijesti Buzeta i 20 terenskih zadataka. U slučaju jednakog broja bodova, prednost će imati natjecateljski par koji je riješio više točnih teorijskih zadataka.

  Obaveznu literaturu čini „Pregled povijesti Istre – skripta“ dostupna već sada na http://www.krasna-zemljo.info/wp-content/literatura/2016/povijesni_pregled_istre__hrv.pdf, dok će obavezna skripta o Buzetu biti objavljena najkasnije do 1. 6. 2017.

  Natjecateljima preporučujemo proučiti:
  http://www.buzet.hr/,
  http://www.tz-buzet.hr/,
  http://www.istrapedia.hr/hrv/430/buzet/istra-a-z/

 3. S obzirom na opseg gradiva, natjecanje je prije svega namijenjeno učenicima koji će školske godine 2016./17. pohađati 8. razred osnovne škole, odnosno 4. razred srednje škole. Međutim, smiju sudjelovati i mlađi/e učenici/ce, samo ukoliko im to ne predstavlja dodatno opterećenje. Mentor ima pravo prijaviti samo dva/ije učenika/ce koji/e se natječu u paru. Podatke o natjecateljima i zajedničku fotografiju s mentorom potrebno je dostaviti najkasnije do 15. 9. 2017.
 4. Mentori se prijavljuju elektroničkom prijavnicom na http://www.krasna-zemljo.info do 20. 1. 2017.
  Obavezni su slijedeći podaci:
  Ime i prezime mentora
  Broj telefona mentora
  e-mail mentora
  OIB mentora
  Adresa stanovanja mentora
  Grad/općina u kojoj mentor prijavljuje porez
  Naziv škole

  Na natjecanje će biti pozvano maksimalno 14 ekipa (mentor + dva natjecatelja) iz osnovnih škola i 12 iz srednjih škola, prema redoslijedu prijave, i to po jedan par iz iste škole.

 5. Na natjecanje će biti pozvani i mentori, stoga ih pozivamo da prethodno ishoduju suglasnost svojih ravnatelja. Ukoliko su natjecatelji maloljetni/e, preporučujemo mentorima da pribave i pisanu suglasnost roditelja. Mentori će aktivno sudjelovati u realizaciji kviza dežuranjem na terenu. S obzirom da će program trajati dulje od 8 sati, ali manje od 12 sati, organizator je predvidio isplatu pola dnevnice mentorima za izvršeno službeno putovanje. Podmirenje putnih troškova mentora i natjecatelja nije predviđeno. Potičemo mentore da organizaciju prijevoza dogovore s matičnom školom. Za sve sudionike osigurana je prehrana.

  Organizator zadržava pravo izmjene ovog Pravilnika.

Comments are closed.